Ervaringen met CLARIFIDE Plus

John Cook

Melkveehouder Sjoerd van der Helm van HK Holsteins:

"Vertrouwen op genomics voor een sterkere veestapel"

Sjoerd van der Helm runt samen met zijn zwager en schoonouders het melkveebedrijf HK Holsteins in Zuidschermer (NH). Als liefhebber ziet hij graag mooie koeien, maar bij de fokkerij vertrouwt hij volledig op de genomische data. "De genetische aanleg komt een-op-een terug in productie, vruchtbaarheid en gezondheid."
Lees verder

John Cook

Dierenarts en managementspecialist John Cook:

"Met de genetisch sterkste koeien naar een optimaal bedrijfsresultaat"

"Iedere melkveehouder heeft baat bij goede genetica om koeien lang en gezond op het bedrijf te houden", stelt dierenarts en managementspecialist John Cook. "Met genomics en managementdata, kunnen we heel accuraat beslissingen nemen voor een optimaal bedrijfsresultaat."
Lees verder

Gerrit de Groot en neven

Praktijkresultaten genomics op melkveebedrijf Merwehoeve

"Sneller je fokdoel halen met planmatige aanpak"

Gerrit de Groot staat samen met zijn twee neven Jacco en Hennie als vierde generatie aan het roer van melkveebedrijf Merwehoeve in Herwijnen (Gld). Daarnaast is hij een aantal dagen per week actief als fokkerij-adviseur bij fokkerijorganisatie World Wide Sires (WWS).
Lees verder

Joep Driessen

Joep Driessen van CowSignals® Training Company over levensduur:

"Met gezonde, gelukkige koeien naar vijf lactaties"

Koeien die vijf lactaties of langer meegaan. Daarvoor heb je goede genen nodig én goed management. Dierenarts Joep Driessen verdiepte zich jarenlang in de behoeften van de moderne melkkoe. Met zijn bedrijf CowSignals® Training Company traint hij duizenden melkveehouders wereldwijd in hoe je koeien gezonder en langer op het bedrijf houdt.
Lees verder

Niek Bebseler

Jersey-melkveehouder Niek Bebseler:

"Productie verhogen zonder in te leveren op gehaltes"

Met de merkerfokwaarden uit CLARIFIDE® Plus selecteert Jersey-melkveehouder Niek Bebseler zijn beste pinken. "Genetische vooruitgang komt van twee kanten. Mijn fokdoel is een hogere productie, zonder dat de melk dunner wordt, en tegelijk de gezondheid verbeteren, zodat mijn koeien langer meegaan. Dat zit allemaal in de DWP$."
Lees verder

Rob van Creij

Melkveehouder Rob van Creij selecteert op DWP$

Met genomische gezondheidskenmerken hoge levensproducties halen

De veestapel van Van Creij Dairy in Haps (NB) presteert op hoog niveau. Melkveehouder Rob van Creij werkt sinds anderhalf jaar met genomics en selectie-index DWP$ om de kwaliteit verder te verbeteren. "Koeien met een hoge Dairy Wellness Profit geven gewoon minder gedoe".
Lees verder

gameday dochter

Alex Borst over de genomics van melkveebedrijf Koepon

Levensrendement Koepon Gameday Range meest veelbelovend

KOEPON Gameday Range 138 heeft momenteel de hoogste Dairy Wellness Profit® (DWP$®) waarde van Nederland: maar liefst 1349. Dit is mede dankzij haar hoge merkerfokwaarden voor gezondheidskenmerken. Alex Borst van melkveebedrijf Koepon vertelt wat haar zo veelbelovend maakt voor hun bedrijf.
Lees verder

Bruce Mackie

Schotse melkveehouder Bruce Mackie fokt op gezondheid en levensduur

"Fokken op gezondheid en levensduur met genomics"

Op het Schotse melkveebedrijf Rora Dairy begon melkveehouder Bruce Mackie vijf jaar geleden met merkertest CLARIFIDE® Plus. Met genomics verbetert hij bij iedere nieuwe generatie de gezondheid en levensduur.
Lees verder

Stef Pross

Melkveehouder Stef Pross neemt beslissingen met meer zekerheid

"Met merkerfokwaarden kijk je vijf jaar vooruit"

In de melkveehouderij meten we bijna alles tot achter de komma, alleen bij de fokkerij is het vaak nog een kwestie van gevoel en verwachting. Via fokkerijspecialist Niels Spekreijse van WWS hoorde melkveehouder Stef Pross over genomics. "Met merkertest CLARIFIDE® Plus weet ik van het jongvee al net zo veel als van een koe die drie lactaties heeft afgesloten."
Lees verder

Peter Hampsink

Melkveehouder Peter Hampsink wil toe naar hoge levensproducties

"Bouwen aan een sterkere veestapel"

Jarenlang hanteerde Peter Hampsink twee criteria om koeien voor zijn fokkerij te selecteren: productie en exterieur. Sinds 2019 heeft hij er een instrument bij: de genomics van CLARIFIDE Plus.
Lees verder

haarmonster

Onderzoek wijst uit:

Op drie manieren de investering in de merkertest terugverdienen

Door zo min mogelijk koeien te vervangen een hoger rendement halen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Amerikaanse onderzoeker Anthony McNeel en Ierse onderzoekster Shaileen McGovern leggen uit hoe je met genomics stuurt op koeien die gezond oud worden en zo van een merkertest een nuttige investering maakt voor de toekomstige veestapel.
Lees verder

Steef Pronk

Melkveehouder Steef Pronk over selecteren op DWP$

"Met merkerfokwaarden een betere veestapel fokken"

Op melkveebedrijf Damster Holsteins aan de Jonkersvaart in De Wilp (GR) bepalen vader en zoons Pronk de genetische aanleg van hun vaarskalveren met de merkerfokwaarden uit selectietool CLARIFIDE Plus. Met die data fokken ze heel gericht een steeds betere toekomstige veestapel.
Lees verder

Bart Soetebier

Bart Soetebier (General Manager WWS) over selecteren en insemineren

Een hoger rendement met precies genoeg jongvee

"De jongvee-opfok is zowel een van de meest belangrijke investeringen, als een van de grootste kostenposten op een melkveebedrijf", schetst Bart Soetebier van KI-organisatie WWS. "Met behulp van genomische selectie en gesekst sperma precies genoeg vaarzen van goede kwaliteit (op)fokken, maakt dan ook een behoorlijk verschil op de balans."
Lees verder

Gidion Hoorn

De ervaringen van melkveehouder en fokkerij-adviseur Gidion Hoorn

"Genetische vooruitgang begint met selecteren"

Genomics (fokwaarden uit DNA-onderzoek) maken het mogelijk om de genetisch beste dieren te selecteren en uit deze dieren een toekomstige veestapel te fokken die gezonder is en een langere levensduur heeft. Gidion Hoorn, melkveehouder en fokkerij-adviseur bij WWS, vertelt hoe dat zorgt voor een hoger rendement en meer plezier in het werk.
Lees verder

Tom Oesch

Herdmanager Tom Oesch uit Alto, Michigan (Verenigde Staten):

"Genomics maken dat je het steeds beter wilt doen"

Voorop lopen in de ontwikkelingen en eruit halen wat erin zit, past bij de ondernemersgeest van het Amerikaanse familiebedrijf Swiss Lane Farms. Via genomische selectie lukte het om in relatief korte tijd de diergezondheid sterk te verbeteren.
Lees verder

Daan Dercksen

De visie van CLARIFIDE Plus specialist Daan Dercksen:

Dierenarts 3.0

Diergezondheid blijft boeien. Dat begon toen ik als twaalfjarig jongetje voor het eerst mee de boer op mocht met dokter Jan Wulffraat, veearts in het Land van Heusden en Altena. Destijds draaide het, bij de dierenarts 1.0, vooral om het beter maken van zieke dieren. En het duurt tot de dag van vandaag waarbij we inmiddels jongvee kunnen selecteren op basis van genomische gezondheidsdata. Dat biedt voor de dierenarts 3.0 nieuwe kansen voor het verbeteren van diergezondheid én rendement voor de melkveehouder.
Lees verder

Bavo de Cuyper

De ervaringen van melkveehouder Bavo de Cuyper

"Beter beslissingen nemen met genomische data"

Melkveehouder Bavo de Cuyper ging in 2019 aan de slag met genomics om zijn kalveren te kunnen selecteren op hun aanleg voor secundaire kenmerken, zoals vruchtbaarheid en gezondheid. "Met betrouwbare cijfers kan ik beter en met meer zekerheid de juiste fokkerijbeslissingen nemen."
Lees verder

Miel Hostens

De visie van Miel Hostens:

"Data zijn de nieuwe stethoscoop"

Genomics zijn een van de ontwikkelingen om de diergezondheid op een melkveebedrijf preventief te managen. Universitair docent Miel Hostens dook in de genetische data van de melkveestapel van De Tolakker en legde zo de sterke en zwakke punten van de veestapel tot in de basis bloot.
Lees verder

Diewertje van den Dungen

De visie van CLARIFIDE Plus specialist Diewertje van den Dungen:

Probleemloze koeien zijn een keuze

Dieren en gezondheid hebben van jongs af aan mijn interesse. Tijdens mijn studie Zoötechniek aan de Wageningen Universiteit passeerden diergezondheid, voeding, huisvesting, management en fokkerij de revue. Fenotype = Genotype + Omgeving. We leerden dat genetische vooruitgang een kwestie van lange adem was. En dat prestaties op het gebied van vruchtbaarheid of het voorkomen van mastitis en andere aandoeningen voor het grootste deel werden bepaald door (dier)management. Dat je vruchtbaarheid en diergezondheid op basis van selectie op genetische data relatief snel kunt verbeteren, hield ik in die tijd dan ook niet direct voor mogelijk.
Lees verder

Gerrit de Groot

De visie van Gerrit de Groot, salesmanager bij WWS

Succesvol zijn met koeien die gezond oud worden

Vaak ben ik tussen de koeien te vinden. Een passie die ik deel met de melkveehouders die ik ontmoet en het team van WWS waarin ik werkzaam ben. In de gesprekken met melkveehouders gaat het vaak over cijfers, resultaat behalen en de prestaties van koeien. En die zijn in de praktijk niet eenvoudig te voorspellen.
Lees verder

Leonie Vernooij

Leonie de Jongh-Vernooij van onderwijsboerderij De Tolakker:

Volle kracht vooruit met genomische data

Melkveebedrijf De Tolakker startte recent met het genomisch testen om meer inzicht te krijgen in de talenten en verbeterpunten van de veestapel. Bedrijfsleidster Leonie de Jongh-Vernooij is enthousiast over de eerste resultaten: "We hebben nu data die we nog niet eerder hadden. Vooral dat we heel concreet in beeld hebben waar nog wat te halen valt. Daar kunnen we nu heel doelgericht op sturen en vooruitgang boeken."
Lees verder

Siebren Jacobi

De ervaringen van Siebren Jacobi, herdmanager in Modesto (Californië)

Gezonder, vruchtbaarder en robuuster met genomics

"Selectie is de snelste weg naar succes", deze uitspraak van een docent op de MAS jaren geleden is de Amerikaanse herdmanager Siebren Jacobi altijd bijgebleven. Hij begon zeven jaar geleden met het genomisch testen van zijn koeien om er achter te komen op welke eigenschappen hij moest sturen om de levensduur te verlengen. "De dieren die het lang volhouden zijn vooral vruchtbaarder, gezonder en robuuster."
Lees verder

Bart Soetebier

De visie van Bart Soetebier, General manager WWS (Nederland en België)

"Genetische vooruitgang zonder genomics is gokken"

Om van A naar B te komen heb je een vertrekpunt nodig, een bestemming en een route. Het hangt van de route af of je snel of langzaam op de bestemming aankomt. Genetische vooruitgang is ook van A naar B gaan.
Lees verder

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Aanmelden nieuwsbrief