De visie van Gerrit de Groot, salesmanager bij WWS

Succesvol zijn met koeien die gezond oud worden

Vaak ben ik tussen de koeien te vinden. Een passie die ik deel met de melkveehouders die ik ontmoet en het team van WWS waarin ik werkzaam ben. In de gesprekken met melkveehouders gaat het vaak over cijfers, resultaat behalen en de prestaties van koeien. En die zijn in de praktijk niet eenvoudig te voorspellen.

Als melkveehouder is het geweldig om tijd en energie te investeren in koeien en het gevoel te krijgen dat je er het maximale uit haalt. Management, voeding en uiteraard genetica bepalen wat een koe teruggeeft voor de tijd en energie die je erin stopt. Niet alleen in de vorm van melk, want vruchtbaarheid, gezondheid en levensduur zijn zeker zo belangrijk voor het rendement van een melkveebedrijf. De vraag is: haal je eruit wat erin zit?

Gerrit de Groot

Succesvol zijn, is het resultaat van zo veel mogelijk inzet en passie en is aan de andere kant een kwestie van onzekerheden beperken. Natuurlijk kun je nooit alle problemen voorkomen, maar als ondernemer wil je wel zo veel mogelijk zekerheid inbouwen. Succesvol zijn met koeien die op een gezonde manier met een goede productiviteit oud worden, is wat we met z’n allen willen. Helaas vertrekt 28% van de koeien in Nederland van het bedrijf omdat zij niet drachtig willen worden. Het blijkt dat de aanleg om vruchtbaar te zijn en te blijven een belangrijke rol speelt bij levensduur.

Om de levensproductie en levensduur van de veestapel te verhogen, is het zaak om het aantal afzwaaiers bij de nieuwmelkte vaarzen te verlagen naar nul. Met genomische fokwaarden kan een melkveehouder dieren op jonge leeftijd selecteren met betrouwbare informatie over hun verwachte toekomstige prestaties. Dit kan door het jongvee te testen met CLARIFIDE Plus. De selectietool wordt door steeds meer melkveehouders gebruikt om een goede voorspelling te maken van welke dieren in de toekomst het meeste rendement op gaan leveren. Uit productie, maar ook door een goede gezondheid en vruchtbaarheid. Door te focussen op de beste dieren zal de genetische aanleg van de gehele veestapel verbeteren.

De focus op de betere dieren zet het ondereind van de veestapel in een vroeg stadium buiten spel. Zo houd je alleen kalveren aan uit de beste vaarzen of koeien en boek je sneller genetische vooruitgang. Dat lukt alleen als je vooraf met de juiste informatie doelen stelt en de juiste dieren selecteert. Daarin werken we graag samen met onze melkveehouders, want bij WWS zijn we ervan overtuigd dat samenwerken leidt tot sneller en directer resultaat.

Gerrit de Groot
Fokkerijspecialist bij World Wide Sires Nederland (WWS)
gerrit.degroot@wwsires.nl

MM-27947

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Aanmelden nieuwsbrief